JORDY IN TRANSITLAND


Documentaire, Korte film

In deze korte documentaire worden we meegenomen in Jordy’s intense verlangen om volledig vrouw te zijn.

Jordy in Transitland is een film van Willem Timmers. Willem heeft samen met Ilja Kok het productiebedrijf Copper Views opgericht. Ruim een half jaar werkte ik als productie assistent mee aan verschillende filmprojecten, waaronder Jordy in Transitland.

Jordy in transitland is gemaakt als onderdeel van De Ontmoeting in samenwerking met VPRO Dorst.

Meer over de film:
Jordy (21) verlangt naar een vrouwelijk lichaam. Maar de wachttijd duurt veel te lang, vindt ze. Een jaar geleden schreef ze zich officieel in bij de genderpoli van het VU Medisch Centrum, het startschot van haar fysieke transitie. De gesprekken met de medisch psychologen zijn echter pas net begonnen en ze kan maar moeilijk bevatten waarom het zo lang duurt. Jordy bevindt zich nu in het spectrum tussen man en vrouw, een gebied waar ze zo snel mogelijk uit wil stappen. Dat is het zogenaamde Transitland.

Haar toekomstige fysieke verschijning weet Jordy tot in perfectie te omschrijven. Maar ook weet ze dat de wachttijden tot aan de hormonenkuur en de operaties haar transitieproces in de weg staan. Gefrustreerd is ze dat ze het afgelopen jaar alweer bijna 10 centimeter is gegroeid, haar schoenmaat weer is vergroot en zij haar stem nog steeds hoort kelderen. Ze denkt dat ze dit had kunnen voorkomen als het proces van de lichamelijke transitie al was begonnen.

Jordy in Transitland is een modern sprookje waarbij de maakbaarheid van het menselijk lichaam zegeviert en de grens tussen werkelijkheid en fantasie langzaam vervaagt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *